Camper Elfstedentocht – De Aukjes

Uit de categorie: Camper Reisverhalen, Nederland  
Datum: 15/08/2021


Beeldjes van ‘Aukje de reedrydster’ (Aukje de schaatsster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Friesland. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
Evert van Hemert de maker van de beelden schrijft erover op zijn website: Waarom vrouwen? Rondingen zijn nu eenmaal lekkerder kleien dan gespierde torso’s en laten we eerlijk zijn: de aandacht van de tocht op de schaats gaat altijd naar de winnaar en niet naar de winnares. Dames worden bij dezen nu op een voetstuk gezet.
Aanleiding voor deze beeldjes dateert van de Elfstedentocht in 1997: De mensen uit Kolderwolde werd gevraagd om de eerste schaatsers bij te lichten. En zo stond ook Aukje (De kunstenaars grootse buurvrouw) die ochtend in nachtpon en op pantoffels op het ijs. De Aukjes hebben allen ongeveer het zelfde postuur, maar een eigen uitstraling.
Het laatste beeld is in 2007 geplaatst.

Hieronder de verschillende foto’s die we van de Aukjes gemaakt hebben tijdens onze Elfstedentocht met de camper in de verschillende steden.

Leeuwarden en Sneek
Aukje LeeuwardenAukje Sneek

IJlst en Sloten
Aukje IJlstAukje Sloten

Stavoren en Hindeloopen
Aukje StavorenAukje Hindeloopen

Workum en Bolsward
Aukje WorkumAukje Bolsward

Harlingen en Franeker
Aukje HarlingenAukje Franeker

Dokkum
Aukje Dokkum

Terug naar de start pagina van onze Elfstedentocht met de camper

Meer campertips


Laat een reactie achter