Het gewicht van de camper.

Uit de categorie: Camper Tips  
Datum: 07/02/2013


Er wordt wel eens gedacht dat de “grote” camper die we rijden alleen met groot (C) rijbewijs gereden kan worden. Maar dat valt wel mee want met een normaal B rijbewijs mag je hier al mee rijden.
Dit komt door het gewicht van de camper en niet door de afmetingen die hij heeft. De camper die een totaal gewicht heeft onder de 3500 kg mag gewoon met rijbewijs B gereden worden. Dat is dus best handig.
Alleen moet je er bij het kopen van een camper wel rekening mee houden.

Het leeggewicht wordt vaak opgegeven en als dat al boven de 3100 kg is dan heb je niet zoveel laadvermogen meer over. En het leeggewicht is ook nog eens vaak gemeten zonder accessoires. Dus als er later een luifel opgezet is, een fietsenrek, airco en zonnepanelen. Dan is het gewicht alweer een stuk toegenomen.
En je eigen gewicht en van medereizigers moet ook meegeteld worden. De kleding, wat eten en de fietsen. Boeken, handdoeken, theedoeken, beddengoed en ga maar door.
Allemaal dingen die als zodanig niet veel wegen maar als alle kastjes dan vol zitten ben je toch heel wat kilo’s zwaarder en zou je zomaar overbeladen kunnen zijn.

De camper op een camping

Wij hebben de camper een keer net voor de reis, met alles ingeladen en fietsen achterop gewogen en waren net over de 3400 kilo. Dus dat lucht op omdat we dan in ieder geval niet teveel wegen. En we nemen ook niet altijd alles mee, dus voor ons zit het wel goed met het gewicht.
Laat de camper in ieder geval een keer wegen. Het is toch prettig om te weten waar je aan toe bent.
En heb je een C (of C1) rijbewijs dan kun je natuurlijk een camper kopen die een hoger toelaatbaar gewicht heeft. Dat is nog makkelijker dan uitkijken voor overgewicht.

Meer campertips


Laat een reactie achter