Milieustickers

Uit de categorie: Camper Tips  
Datum: 29/01/2012


In verschillende landen, en vooral Duitsland, hebben we ontdekt dat er milieustickers zijn die in bepaalde steden in Duitsland verplicht zijn. Als je geen groene of gele sticker hebt dan mag je bepaalde gebieden helemaal niet in.
Nu is een sticker wel of niet krijgen, voor ons geen probleem. Die krijgen we gewoon niet. Simpeler kan het niet, de camper rijdt op diesel en is te oud om voor een sticker in aanmerking te komen.
Het enige probleem is nu om uit de milieuzone’s te blijven. Zolang je op de snelweg rijdt is er niets aan de hand. Daar heb je namelijk nooit milieuzones, maar wij rijden eigenlijk altijd binnendoor zodra we over de grens zijn. Het is tenslotte vakantie.
milieuzones aangegeven in kleurenWe zijn al een paar keer milieuzones ingereden. Soms konden we er omheen, omdat het bord tijdig werd aangegeven. Maar soms wilden we bijvoorbeeld linksaf en stonden al voorgesorteerd. Op het moment dat het licht groen is en we linksaf slaan staat er dan opeens een bord dat we er niet in mogen. Tja en dan is het toch echt te laat want keren kan op dat moment echt niet meer. Dus dan maar doorrijden en we gaan er vanzelf weer een keer uit.
Het schijnt dat de boete 40 euro is als je aangehouden wordt. Dat is nog nooit gebeurd ook al zijn we er vaker doorheen gereden, maar prettig rijden is het dan niet.

Behalve in Duitsland komen deze milieuzones ook voor in Engeland (londen), Denemarken, Italië en Portugal. Een nadeel is ook dat ze allemaal verschillende borden gebruiken om ze aan te duiden en ze heten ook overal anders.
Zo heb je in Duitsland “Umweltzonen”, in Engeland zijn het “Low emission zone”, Denemarken heeft “miljozone”, Italië noemt het “Zona traffico limitato” en in Portugal “Zona de emissoes reduzidas”. Altijd handig om te weten.

En nu de navigatiemiddelen nog. Eigenlijk is het een mooie taak voor de makers van navigatieapparatuur om er een setting in te maken dat je milieuzones wilt vermijden. Net als je tolwegen kan vermijden, zandwegen kan vermijden en zelfs snelwegen.
Zou mooi zijn als dat eens gedaan werd want milieuzones komen er steeds meer en als je via de routeplanner deze dan kan mijden zou dat een welkome aanvulling zijn.

Meer campertips


Laat een reactie achter