Omvormer 12 naar 230 volt

Uit de categorie: Camper Tips  
Datum: 25/02/2014


We hadden in de camper alleen 230 volt op de stopcontacten wanneer we aan de paal stonden op een camping of camperplaats. Wanneer we vrij staan of ergens onderweg even een pauze hebben, dan was er wel de normale 12 volt maar alles wat op 230 volt werkt kon niet gebruikt worden. Dat is nu veranderd.
We hebben nu een omvormer gekocht (bij kampeerwereld) die de 12 volt van de huishoudaccu kan omzetten naar 230 volt met zo’n 1000 watt. Dit moet genoeg zijn want op campings, waar de zekering vaak maar 4 ampère is, kunnen we ook niet boven de 800 watt gaan. En dit zijn we dus gewend.

De omvormer van 1000 wattHet was wel even bedenken of we nu een “simpele” omvormer moesten nemen of een duurdere met een zuivere sinus.
We hebben uiteindelijk gekozen voor eentje met een zuivere sinus omdat er toch wel apparaten stuk kunnen gaan als je geen zuivere sinus hebt. Vooral opladers en elektronische apparatuur kan er problemen mee krijgen.
En geld uitsparen met de omvormer om dan straks een laptop te hebben die stuk is lijkt ons ook niet zo’n goed idee.

De omvormer hebben we vlak bij de huishoudaccu kunnen monteren. Er moeten namelijk vrij korte, dikke, draden van de accu naar de omvormer lopen omdat er aardige stromen door deze draden kunnen gaan lopen.
De omvormer zit netjes schuin achter de passagiersstoel aan een houten schutting bevestigd. Netjes uit het zicht maar de aan/uit knop is wel makkelijk bereikbaar en te bedienen.

Tevens hebben we er een automatische omschakeling (omschakelstation) tussen gezet zodat de stopcontacten in de camper de 220 volt van de omvormer kunnen krijgen, maar dezelfde ook via de 220 volt van de camping of camperplaats. Zodra de stekker buiten wordt aangesloten gaan de stopcontacten nu automatisch over op de externe voeding en zodra deze wegvalt gaat de omvormer het weer overnemen.

Meer campertips


4 Reacties op “Omvormer 12 naar 230 volt”

 1. Norbert schrijft :

  hallo,
  ik heb het zelfde gedaan met mijn camper. “zonnepaneel +omvormer” geplaatst. Mijn vraag is nu: waar moet ik die “omschakelstation” plaatsen ten opzichte van mijn stopcontacten die enkel werken op 230 v?
  Grtjs

 2. Wim schrijft :

  De schakelaar moet tussen de toevoer van de 230 volt zitten en de 230 volt vanaf de omvormer.
  Volgens schema dus:

 3. Fred schrijft :

  Hallo Wim waar heb je het omschakelstation gekocht en heb je misschien ook een type nummer.
  vrg Fred

  Antwoord: Ik dacht bij Conrad maar daar kan ik hem op het moment niet meer vinden.

 4. John Meijer schrijft :

  Hoi, ik wil dit ook gaan doen maar ik vroeg mij af hoe het dan zit met de acculader die wil je toch niet over je omvormer hebben staan maar wel op de walstroom.
  Groet John

  Antwoord: De acculader doet het inderdaad niet als de omvormer aan staat. Althans niet via 230 maar eventueel wel via het zonnepaneel.
  Ook de koelkast staat dan niet op 230 want die zou teveel gebruiken.
  De schakeling van de 230 walstroom of 230 omvormer zit dus alleen op de wandcontactdozen.

Laat een reactie achter