Oostenrijk – Grossglockner Hochalpenstrasse

Uit de categorie: Camper Reisverhalen, Oostenrijk  
Datum: 16/09/2015


Vandaag besloten we om de Grossglockner Hochalpenstrasse te gaan rijden. De Grossglockner Hochalpenstrasse is een 48 kilometer lange route door het hooggebergte van de Alpen. Eens kijken of dat lukt met de oude camper. Nou dat ging prima. Schematisch overzicht
Hij reed lekker omhoog, meestal in zijn tweede en soms in de derde versnelling. En ook naar beneden ging dat zo en hoefde je niet al teveel te remmen. Wat me wel erg tegenviel was het wegrijden vanuit stilstand als je op een helling omhoog stond. De hellingproef zoals met rijexamen op een brug maar dan even steiler en met een zware camper. Het lukte wel maar ik houd er liever wat snelheid in.

Tweemaal liepen er ook schapen op de weg en bij de afdaling was dat helemaal geen probleem maar bij het stijgen moest ik een paar keer heel langzaam rijden en stoppen. Dan was het even spannend, maar het lukte.

De ingang van de route

Schapen kunnen zo overstekenSchapen op de kant

Waar het om ging was natuurlijk de natuur van de Alpen. De route van de Grossglockner Hochalpenstrasse voert langs allerlei hoogtepunten en er zijn heel veel parkeerplaatsen om even te stoppen en van het uitzicht te genieten. En er waren ontzettend mooie vergezichten.

Uitzicht op de Alpen

uitzicht

Veel van de bergtoppen zaten vaak in de wolken maar het was ontzettend mooi. Ook de wandelingen die we deden op verschillende punten waren prachtig met steeds weer andere gezichtspunten. Zoals een eindje weglopen van de weg en dan een prachtig riviertje met kleine watervallen erin vinden. Echt heel mooi om daar zo bij te kunnen en langs te zitten.
De uitzichten vanaf de weg zijn mooi maar loop je wat verder weg zie je weer heel andere dingen en soms zie je even geen mens en auto meer.

Kleine watervalLeuk even van de weg af

Mooi wandelgebied in de Alpen

Ook een leuke wandeling om een meertje heen (Fuscher lake). Het kost niet veel tijd maar je geniet extra van de natuur. Ook was daar een kleine expositie over de aanleg van de route. De binnenkant van dit huisje lijkt veel groter dan de buitenkant doet vermoeden. Knap hoor, om zo’n weg aan te leggen door de Alpen.
Ook een wandeling naar boven, naar de Edelweiss-Spitze was leuk om te doen. Dat was wel echt koud zo hoog en met de wind. Het was maar goed dat we warme kleding hadden meegenomen in de camper en ook aangedaan hadden!

Koud omhoog lopen

Hond geniet ook van uitzichtZwaar omhoog lopen

Het hoogste punt met de camper was na de tweede tunnel (Hochter) op 2504 meter boven de zeespiegel en de temperatuur was daar buiten (overdag) maar 6 graden. En het waaide heel hard bovenin en soms werd je bijna omvergeblazen. Zeker als je er even niet op berekend was.

Bij de tunnel

Wat de wind betreft hebben we nog meer respect voor de fietsers die de route namen. Ze hebben niet alleen een heel lange steile helling om te nemen maar op veel plekken ook nog eens flinke tegenwind. Knap dat er mensen zo op de fiets de bergen overkomen.

Zelfs de foto voelt koudkoud uitzicht

En het weer kan ook de ene dag heel anders zijn dan de andere. Wij hadden droog weer en vaak scheen ook het zonnetje. Maar thuis zagen we dat het ook anders kan zijn. Er zijn een aantal punten waar ieder moment met de webcam opnames worden gemaakt. Ik heb gezocht rond de tijd dat wij er waren en vond een foto waarop Anneke te zien was. (Zie de linkse foto.) Maar op de rechtse foto zie je precies dezelfde plek een week later. Toen was de Grossglockner Hochalpenstrasse afgesloten voor verkeer. Het is maar een klein deel van de foto die de webcam maakt. De hele foto waar Anneke op staat zie je onder de andere twee.
Hier een link naar de gebruikte webcam.

Anneke op de webcamAlles in de sneeuw

Panoramafoto van de webcam

Onderweg hebben we op verschillende plekken koffie gedronken en tegen zessen hebben we gekookt en gegeten op de parkeerplaats van Fuscher Torl op 2428 meter hoog. Dat smaakte extra lekker met het mooie uitzicht.

uitzicht tijdens het eten

We mochten volgens het ticket tot half 8 op de route blijven en we reden 5 voor half acht eraf door het poortje bij Ferleiten.
Maar wat zouden ze doen als je later van de berg af zou komen? Niet veel lijkt me. Het was een prachtige dag op deze route over de Alpen.

We verlaten de route weer net op tijd

Toen een overnachtingsplek gezocht. We wilden op een camperplek gaan staan in het plaatsje Leogang maar op de ingegeven coördinaten vonden we geen camperplek. Wel was er een mooie parkeerplaats waar we wel goed in paste. En het was al donker dus we zijn daar maar gaan staan en hebben lekker geslapen. De volgende ochtend ontdekte we dat de echte camperplaats een eind verderop een andere parkeerplaats was. Een heel andere ingang had die, dus de coördinaten klopte weer eens totaal niet (ook het adres trouwens niet). Nou ja, dit was ook een goede plek en we stonden niemand in de weg.

Meer campertips


Laat een reactie achter