Schorsen van de camper

Uit de categorie: Camper Ervaringen  
Datum: 26/10/2010


Vandaag de camper naar de winterstalling gebracht. We gaan de camper nu zeker 4 maanden niet gebruiken dus in die tijd kunnen we de camper wel schorsen. Ik had dit een tijdje geleden gelezen en dat kan natuurlijk een hoop geld schelen in wegenbelasting.
Op de site van de RDW kun je er alles over lezen. Het schorsen kan bij een postkantoor maar het gaat allemaal veel makkelijker gewoon via internet. Op de site van de RDW kun je zo doorklikken en inloggen met je DigiD.
Even een paar vragen beantwoorden en een e-mail adres opgeven en alles is geregeld. Kosten waren 23,90 euro. (Onze camper is ouder dan 15 jaar, voor jongere campers is het duurder.)

Voor wie het niet weet:
Tijdens de schorsingsperiode ben je geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd en je mag dan dus ook niet op de openbare weg komen met de camper. Dus voor je weer met de camper de weg op mag, moet je eerst de schorsing weer ongedaan maken. De schorsing komt automatisch te vervallen na 1 jaar, maar je kan het zelf ook doen op ieder moment. Dit kan dan ook weer online en dat kost niets.

Als je trouwens binnen drie maanden de schorsing weer opheft dan betaal je de wegenbelasting gewoon door.
Dus wij rijden in ieder geval niet meer voor 26 januari šŸ™‚

Toevoeging:
Sinds begin 2013 is het niet meer minimaal drie maanden schorsen maar minimaal Ć©Ć©n maand schorsen. Dus het is nog eerder handig om even te schorsen bijvoorbeeld als je zeker weet dat je de maand augustus toch niet gaat rijden, zeker als je een oudere camper hebt (goedkoper schorsen).

Meer campertips


15 Reacties op “Schorsen van de camper”

 1. Ad v Houtum schrijft :

  Hallo Wim en Anneke,
  Ik heb op 8 okt. 2010 mijn camper geschorst.
  Maar via internet Ideal moest ik toch echt 71,- betalen en geen 23,90 euro
  Hebben jullie een achterdeurtje ??? of een goedkopere overheid???

  Met vriendelijke groeten
  Ad v Houtum

 2. Wim schrijft :

  Hallo Ad, Ik had het er even bij kunnen zetten. Onze camper is dit jaar precies 15 jaar oud en vanaf die leeftijd is het nog maar 23,90 euro.

 3. Jean van den Enden schrijft :

  Beste Wim en Anneke,
  Is het niet zo dat de wegenbelasting van de camper is gebaseerd op het feit dat je maximaal 3 maanden per jaar gebruik maakt van de camper? Geldt deze schorsing dus in alle gevallen voor campers? Onze camper staat ongeveer 5 maanden in de stalling.
  Met vriendelijke groet,
  Jean van den Enden

 4. Wim schrijft :

  Het idee van kwart tarief is inderdaad gebaseerd op minder gebruik dan normaal.
  Maar het schorsen staat daar weer los van. Dus ook met een kwarttarief kun je camper de 5 maanden dat je hem niet gebruikt uit de wegenbelasting halen en dat scheelt toch weer enkele honderden euro’s.

 5. jaap schrijft :

  Als ik mijn camper nu in spanje laat staan kan ik daar dan rijden terwijl ik hier de camper schors en dus geen wegenbelasting en geen apk keuring betaal.

 6. Wim schrijft :

  Het mag niet maar de pakkans is vrij klein als je daar rondrijdt, maar als je een ongeluk krijgt en de verzekering merkt het (vrijwel zeker) dan heb je echt een probleem.

 7. Sandra schrijft :

  Wij hebben onze camper ook 7 mnd geschorst, en wilden de all-risk verzekering verlagen maar dit was volgens de ANWB niet mogelijk. Ik lees in uw verhaal dat u de camper tijdens de schorsing alleen casco verzekerd hebt? Wij hebben de camper ook in de winterstalling en willen dan natuurlijk wel zeker zijn dat als er brand uitbreekt dat de boel verzekerd is.

 8. Wim schrijft :

  Wij hebben inderdaad de verzekering verlaagd tijdens de schorsing. Maar een paar maanden later hoorde we dat ze een vergissing hadden gemaakt en dat het eigenlijk niet kan (bleef nu wel zo staan). Het is volgend jaar dus ook niet meer mogelijk bij onze verzekering.
  Bij het bedrag van de verzekering is al ingecalculeerd dat de camper meestal langere tijd niet gebruikt wordt.

 9. Trudie schrijft :

  Als je 1 kwartaal betaald voor een heel jaar. Waarom schorsen?
  Mocht het een keer mooi weer zijn kun je lekker nog weg met de camper.
  Wij betalen 600 euro per jaar, normaal zou dit 2400 zijn.

  Antwoord Wim: Natuurlijk kan dat, maar als we hem vier maanden schorsen scheelt dat toch 200 euro op die 600 euro en de kans dat we weg gaan is toch heel klein.

 10. albert schrijft :

  Mag je een camper ieder jaar 3 of 4 maanden schorsen van de belasting?

  Antwoord:
  Je mag een camper zo vaak en lang schorsen als je wilt. De enige restrictie is dat de camper minimaal 1 maand geschorst is.
  Schors je korter dan 1 maand dan moet je de geschorste periode alsnog betalen.

 11. Ton Arnts schrijft :

  Als mijn camper in de schorsing staat, moet deze dan toch tussendoor gekeurd worden. Of pas als je er weer mee gaat rijden?

  Antwoord: De camper hoeft tijdens de schorsing geen geldige APK te hebben. Dus daar kun je mee wachten tot je hem weer uit de schorsing gaat halen.
  Maar wel goed opletten in de volgorde.
  Namelijk eerst de APK keuring en daarna pas ontschorsen.
  Bij ontschorsen wordt er namelijk automatisch gechecked of er een APK is geweest en zo niet dan krijg je meteen een bekeuring. Het rijden naar de garage voor de APK mag met uitzondering terwijl hij geschorst is. Alleen moet je een afspraak hebben en mag je niet met een omweg rijden maar direct naar de garage vanaf de stalling.

 12. Marina schrijft :

  Wij zijn beginners, als we de camper in april uit de stalling halen en hem in juni terug brengen kunnen we de camper dan schorsen t/m juli? Dan de camper nog voor 1 maand gebruiken? Dan zijn de 3 maand voorbij van het kwartaaltarrief…

  Antwoord:
  Je mag een camper zo vaak en lang schorsen als je wilt. De enige restrictie is dat de camper minimaal 1 maand geschorst is.

  Het kwarttarief heeft daar niets mee te maken! Als je voor de camper een kwarttarief betaald, dan is dat gewoon de belasting die je moet betalen. Je mag de camper dan ook gewoon 12 maanden gebruiken per jaar!
  Als je schorst betaal je dus nog minder dan het kwarttarief! šŸ˜‰

 13. Jansen holst schrijft :

  Mag je een camper in een kalenderjaar 2x schorsen b.v. 1/10 tot 1/4 schorsen 2018 en dan weer 1/10 in 2018 schorsen

  Antwoord: Ja dat mag. Je kan een camper zo vaak schorsen per jaar als je wilt.

 14. jan schrijft :

  als ik met de camper bv 2 maanden in het buitenland rijd, kan ik de wegen belasting net over de grens toch schorsen, en bij terugkomt weer uit de schorsing halen, je betaal toch wegen belasting voor het gebruik van de Nederlandse wegen en dat heb toch niks met de auto verzekering te maken?

  Antwoord:
  De wegenbelasting heet tegenwoordig officieel houderschapsbelasting. Je betaald om houder van de auto (camper) te zijn. Alleen met deze belasting is het kentekenbewijs officieel in werking. In het buitenland schorsen houdt dus in dat je zonder geldig kentekenbewijs rijdt. Of je dat wilt en of de verzekering dat goed vindt mag je zelf beslissen.

 15. Frans van meervelf schrijft :

  Als je meerdere keren schorst bij een oudere camper meer als 15 jaar oud betaal je dan niet meer voor de schorsing bij de tweede keer in dat zelfde jaar? Dat is namelijk wel zo bij onze camper. Nu de eerste keer kost het 72 euro maar als je in het zelfde jaar na de eerste schorsing weer schorst dan kost het 120 euro. Een derde keer weet ik niet nooit gedaan.

  Antwoord:
  Voor campers ouder dan 15 jaar geldt inderdaad geen hoger tarief en betaal je altijd hetzelfde bedrag.

Laat een reactie achter