Zonnepaneel op camper plaatsen

Uit de categorie: Camper Tips  
Datum: 30/04/2014


We willen soms wat makkelijker langer vrij staan en daarom hebben we ook besloten een zonnepaneel op het dak van de camper te zetten. Het is een 120 Watt paneel geworden.
Eerst wilden we het monteren laten doen door een bedrijf, maar uiteindelijk hebben we toch maar besloten om zelf het geheel te monteren. Zo moeilijk kan het niet zijn, dacht ik en uiteindelijk viel het ook allemaal wel mee.
Het enige dat eng is, is het boren van een gat in het dak want daar zou tenslotte lekkage kunnen ontstaan. Uiteindelijk heb ik dat in het schuine gedeelte van het dak gedaan, daar waar het dak naar de alkoof omhoog gaat lopen. De plaats kwam aardig uit bij de plaats van het zonnepaneel en ik dacht maar zo, als er ooit een klein gaatje bij de dakdoorvoer komt dan heb je op een schuine zijde toch minder kans dat er echt veel water naar binnen loopt. Op het vlakke gedeelte kan nog wel eens een tijdje water staan en als daar dan ook een minuscuul gaatje zit loopt het water toch naar binnen. Op de schuine zijde staat nooit water šŸ˜‰

Het zonnepaneel op het dak

Bij het monteren heb ik het dak goed schoongemaakt en op de lijmvlakken het dak geschuurd. Daardoor was het geheel goed schoon voor de kit. Een van de steunen die gekit op het dak zitten.Heb de kit er heel ruim opgedaan en daardoor kwam er aardig wat aan de buitenkant te zitten. Dat heb ik rechtgetrokken met mijn vinger (met handschoen aan) en nu ziet het er prachtig uit.
De kabel loopt mooi naar binnen en aan de binnenkant kwam ik boven de kastjes uit (doordat ik ook in het schuine deel zat) en loopt de kabel verder naar de bestuurdersstoel waar de EBL zit.
De laadregelaar wilde ik eerst bij de stoel onderin vastzetten maar omdat er controlelampjes opzitten heb ik later besloten om deze toch maar in beeld te monteren en hij zit nu, uit de weg, naast de tv. Wel makkelijk zichtbaar, maar niet in de weg.
Nu moeten we nog afwachten of alles werkt zoals we het hopen. Ook bij weinig licht in de stalling gaat het groene laadlampje branden dus hij doet in ieder geval iets. Maar de ampĆØre meter die slaat nog niet uit met weinig licht.
We wachten het af.

Meer campertips


Laat een reactie achter