Het 11 Fountains project zijn 11 fonteinen die door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars gemaakt zijn in 2018 en in de elf steden van Friesland zijn gezet. Natuurlijk de elf steden van de elfstedentocht. Het zijn allemaal unieke waterwerken geworden met mist, ijs, stoom, zeewater enz. Iedere stad met een eigen verhaal.
Hieronder alle fonteinen die we gezien hebben en de uitleg.
Leeuwarden:
Love.
Deze fontein bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje die elkaar aankijken. Om hen heen hangt een 2 meter hoge mistwolk waar je in rond kunt lopen.
Hij is gemaakt door: Jaume Plensa
Sneek:
De Fontein van Fortuna.
Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds. Het beeld verwijst naar Fortuna, de godin van het geluk en de schutsvrouwe van steden, families en volkeren. De gouden bol draait voortdurend om zijn as waardoor je alle kanten van de fontein kan zien.
Hij is gemaakt door: Stephan Balkenhol
IJlst:
De Onsterfelijke Bloemen.
De fontein verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst. Het symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.
Hij is gemaakt door: Shinji Ohmaki
Sloten:
Kievit.
Deze fontein toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand en onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Hij is gemaakt door: Lucy & Jorge Orta
Stavoren:
De visfontein.
Hoe grote vissen kleintjes eten. Je ziet hoe de enorme open muil van een machtige vis je langs de watersproeiende lippen naar binnen lokt. Wie ontsnapt in Stavoren aan deze grote muil?
Hij is gemaakt door: Mark Dion
Hindeloopen:
Flora & Fauna.
De boom symboliseert de levensenergie maar staat ook voor wijsheid. Nu zitten er prachtige exotische vogels in de boom. En als je op het houten gewei zit dat om de boom ligt dan zie je hoe ze waterspuwend met elkaar praten.
Hij is gemaakt door: Shen Yuan
Workum:
De Woeste Leeuwen.
Het stadswapen op De Waag van Workum wordt ondersteund door twee leeuwen. En de fontein in deze stad laat ook de twee leeuwen zien. Stevig op de grond met een meer dan levensgrote afmeting zijn ze geen bijfiguren meer maar hoofdrolspelers.
Hij is gemaakt door: Cornelia Parker
Bolsward:
De vleermuis.
De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Aan de gevels van de grote kathedralen komt hij ook in de vorm van waterspuwers voor om de demonen op afstand te houden. Hier spuwt hij ook water.
Hij is gemaakt door: Johan Creten
Harlingen:
De walvis.
De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt er als verdwaald bij in de Zuiderpier maar heel soms verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is.
Hij is gemaakt door: Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla
Franeker:
De Oortwolk.
De fontein is ontworpen als een reeks van watervallen die vanuit een schaal langs een ketting van parels in het bassin stromen. De Oortwolk zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen.
Hij is gemaakt door: Jean-Michel Othoniel
Dokkum:
De IJsfontein
IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag.
Hij is gemaakt door: Birthe Leemeijer
Terug naar de start pagina van onze Elfstedentocht met de camper