Een schaduwdoek

Uit de categorie: Camper Tips  
Datum: 01/09/2012


Als er veel zon is en de luifel staat uit dan komt er nog wel vaak zon onder de luifel door waardoor je eigenlijk niet helemaal in de schaduw kan zitten. Aan de luifel zit een gleuf waar een doek in geschoven kan worden. Een kant en klaar schaduwdoek (ook wel sunblocker genoemd) is vrij duur en we weten niet of het dan wel voldoet aan wat wij ervan verwachten. Daarom hebben we besloten om zelf doek te kopen en het zelf op maat te maken. Uiteindelijk hebben we een groot schaduwdoek gekocht van 4×4 meter. Dit doek (eigenlijk kunstof) is gemaakt van heel veel dunne strookjes in elkaar geweven materiaal en is dus vrij open. We besloten om het materiaal dubbel te laten en de lengte van de luifel te geven. Het doek is nu dus 3,4 meter bij 2 meter hoog. Aan 1 zijde hebben we een koord erin genaaid waardoor het doek precies in de gleuf van de luifel gestoken kan worden. Voor dit koord gebruikte wij een plastic waslijn die niet ingedrukt kan worden en dan mooi strak blijft en stevig is als deze pees in de luifel getrokken wordt.

Een schaduwdoek aan de luifel

Aan de andere zijde zitten 4 ogen met daarin een stuk elastiek. Hiermee kan de onderkant vastgemaakt worden aan de grond met een aantal haringen.
We hebben ondertussen een warme dag gehad met de camper waarop we het schaduwdoek goed konden testen. Het werkte heel erg goed. Veel schaduw, de wind kan er goed doorheen en je kan ook nog aardig door het doek heen kijken.
Doordat het een vrij open doek is heb je ook niet al te veel krachten op de uiteinden staan als er wat veel wind op komt. We hebben ook wel eens ons windscherm opgehangen maar als de wind er dan in staat dan schiet het doek gauw los of hij trekt heel erg aan de luifel. Nu met dit doek is dat een stuk minder.
Hij bevalt en gaat dus iedere keer mee op reis in de camper.

Schaduwdoek kun je bij verschillende kampeerwinkels kopen. En ook onder andere bij kampeerwereld.
Ze hebben trouwens ook kant en klare sunblockers (schaduwdoekem) die zo aan de luifel geplaatst kunnen worden.

Meer campertips


7 Reacties op “Een schaduwdoek”

 1. Elly schrijft :

  Lijkt me prima, maar waar koop je zo’n doek? Alvast bedankt en vriendelijke groeten.

  Antwoord: Heb de tekst aangepast met meer informatie.

 2. Fran&Don schrijft :

  Deze oplossing is precies wat we zoeken. Vreemd genoeg is het doek nergens te koop. We hebben inmiddels een flink aantal grote kampeerwinkels bezocht, maar geen doek gevonden dat zonlicht gedeeltelijk doorlaat. Daarom graag een tipje van de sluier waar jullie dat doek hebben gekocht.
  Alvast bedankt!
  Fran&Don

  Antwoord: Heb de tekst aangepast met meer informatie.

 3. Vriese schrijft :

  Wat voor koord en waar heb je dat gekocht. Het doek hebben we wel.

  Antwoord: Wij hebben als koord een beetje dik plastic waslijn gebruikt. Dit kun je moeilijk indrukken en blijft dan ook mooi op maat als je deze pees in de luifel schuift.
  Wim

 4. Didier Monbailliu schrijft :

  Beste, ondertussen al zo’n doek gevonden? Wij zijn ook op zoek naar dergelijke doek. Op een camping in Frankrijk hebben we een schaduwdoek aan een camperluifel gezien die bedrukt was. De dame in kwestie stond afgebeeld op dat doek, zonnebadend in bikini. Dit was zeer mooi. De mensen waren van Italië. Toen ik dacht te gaan vragen waar ze dit geheeld hadden was de camper al vertrokken. Stom hé.
  Als iemand een tip heeft? Met dank, Didier en Marleen

 5. Huib schrijft :

  Fantastisch idee, ik ga het ook maken. Maar mijn voorkant van de luifel is een alleen een omgezoomde rand die over de tentstok 10cm valt, hoe ik dat verder ga oplossen moet ik nog even zien!
  Vriendelijke groet, Huib

 6. Geert schrijft :

  Je kunt ook een spandoek laten maken met een eigen foto, zoek maar eens op spandoek op google dan verschijnen er verschillende sites waar je dit kunt laten doen,
  Materiaal moet dan mesh zijn

 7. Annie Verhagen schrijft :

  Wij hebben er al jaren één aan de luifel van de camper.
  Gekocht in Duitsland (enkrisch).
  Heerlijk voor de zon. Wij hebben een blauwe.

Laat een reactie achter